airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Offentlig Digital Post

Naalakkersuisut vedtog i juni 2017 lov om Offentlig Digital Post, der gør det obligatorisk for borgere og virksomheder at modtage digital post fra de offentlige myndigheder i 2020.

Digital Post-løsningen giver sikker digital kommunikation mellem offentlige myndigheder og borgere og virksomheder. Løsningen for Digital Post leveres af e-Boks.

Hvad er e-Boks?
e-Boks er en digital postkasse på nettet, hvor vigtig digital post fra det offentlige bliver samlet et sikkert sted. e-Boks kan bruges overalt og kan tilgås fra både computer, tablet eller mobiltelefon.

Det er gratis at bruge e-Boks og der er ikke nogen begrænsning på mængden af post i e-Boks.

NemID
For at komme på e-Boks skal der benyttes NemID.

NemID er et sikkert log-in til både offentlige og private selvbetjeningsløsninger. Med NemID bruges det samme bruger-id og den samme adgangskode således både til netbank, offentlige hjemmesider og en lang række private tjenester på nettet.

For at logge ind med NemID skal der indtastes et bruger-id og en adgangskode. Herefter skal der indtastes en kode fra et nøglekort eller godkendes ved hjælp af en NemID app.

Læs mere om NemID her

Fritagelse
Alle grønlandske borgere over 15 år og alle virksomheder, som er registreret i Grønland i CVR-registret bliver forpligtede til at have en digital postkasse, hvor de kan modtage post fra de offentlige myndigheder via e-Boks. Der er dog mulighed for at blive fritaget, hvis der foreligger særlige omstændigheder.

Borgere kan anmode om fritagelse fra Digital Post ved personligt fremmøde i Borgerservice i bopælskommunen. Kriterierne for fritagelse af borgere samt virksomheder vil blive annonceret i efteråret 2019.

Særligt for offentlige myndigheder
De offentlige myndigheder, der ønsker at sende post via e-Boks, er selv ansvarlige for at få tilkoblet deres fagsystem til e-Boks. Dette skal dog ske i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen, da der blandt andet skal underskrives en tilslutningsaftale, inden en tilkobling kan ske.

Digitaliseringsstyrelsen vil løbende udsende information og materialer om den kommende omlægning til digital post.

Kontakt
Hvis du har nogle spørgsmål om Digital Post kan du kontakte Digitaliseringsstyrelsen på digitalpost@nanoq.gl.