airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

NemID

NemID er en digital signatur

- NemID er din digitale identitet. Med NemID identificerer du dig digitalt på digitale selvbetjeningsløsninger. Med NemID får du adgang til oplysninger om dig selv. Dette uanset om det på sullissivik.gl eller i din netbank.

Du kan godkende ændringer af dine oplysninger på en digital selvbetjeningsløsning. Med NemID kan du godkende betalinger i din netbank. På sullissivik.gl kan du for eksempel meddele en ny adresse til kommunen eller anmode om ændring af dine skattefradrag til skattestyrelsen. I disse og andre tilfælde bruger du dit NemID til at dokumentere, at det er dig, der faktisk ændrer dine oplysninger. 

Sikkerheden omkring NemID skal beskytte dig imod misbrug af din digitale identitet. Du skal selv medvirke til at sikre din egen sikkerhed ved aldrig at oplyse dit password til du NemID signatur til nogen. Er du i tvivl om at nogen har fået adgang til dit password, skal du henvende dig til den kommunale borgerservice. De kan hjælpe med at få blokeret dit NemID og til at få en ny adgangskode. Du kan også kontakte NemID online

Med NemID bruger du altid det samme bruger-id

- og den samme adgangskode til både din netbank, offentlige hjemmesider og en lang række private tjenester på nettet. Det gør det nemt for dig og forbedrer servicen i den offentlige sektor samtidig med, at effektiviteten øges.

Nøglekortet og NemID app’en

Ud over dit bruger-id og din adgangskode skal du bruge et nøglekort, når du logger på med NemID. Det giver en ekstra sikkerhed, fordi log-in kræver både noget, du har i hovedet - dit bruger-id og din adgangskode - og noget, du har i hånden - dit nøglekort. Nøglekortet, som kan foldes til kreditkortstørrelse, er påtrykt 148 engangskoder, som hver kun bruges én gang. Systemet beder om en tilfældig nøgle fra kortet og holder samtidig styr på, hvor mange nøgler du har tilbage. Du modtager et nyt nøglekort i god tid, inden alle nøglerne er brugt. Du kan også hente NemID app’en i App Store eller Google Play. App'en er et supplement til det eksisterende NemID nøglekort.

Fra de fleste computere, smartphones og tablets

NemID skal ikke installeres, og derfor kan du nemt bruge NemID fra andre enheder end din egen. Du kan f.eks. låne en computer hos din familie, bruge bibliotekets computer - eller bruge en computer på en internetcafé i udlandet. Du skal bare huske dit bruger-id og din adgangskode og have dit nøglekort med.

Benytter du en fremmed computer skal du altid sikre dig, at du ikke sker noget mistænkeligt. At dit password ikke bliver accepteret straks. Årsagen til at du bliver nægtet adgang er ikke nødvendigvis, at du har indtastet din adgangskode forkert, der kan være en keylogger på computeren.

En keylogger er et stykke software, der registrerer alt input fra tastaturet. Det bruges til at spionere mod den bruger, hvis computer er inficeret med virussen, oftest med henblik på at stjæle adgangskoder, kontonumre og andre følsomme oplysninger, når brugeren handler eller ordner bankforretninger via nettet. Oplysningerne kan blive gemt i en logfil på offerets computer og/eller automatisk blive sendt til en forudbestemt e-mailadresse.

Er du i tvivl om dette skulle være tilfældet. Så kontakt kommunens borgerservice for at få blokeret dit NemID og få et nyt password eller gør det på dette link, der er på dansk.

Sådan får du NemID

Hvis du ikke allerede har fået NemID, fx gennem din bank, kan du bestille NemID på www.nemid.nu. Du kan også få NemID ved at henvende dig personligt i et borgerservicecenter.

Læs meget mere om NemID på sullissivik.gl.
Besøg NemIDs hjemmeside

Digitaliseringsstyrelsen er myndighed på området, og bistår bl.a. kommunerne i udførsel i administration af NemID-ordningen.